Luad ål - förklaringen

Jag frågade Filip och mycket riktigt kunde han bringa klarhet i frågan. När man luar ål gör man som följer: Först lägger man den i en sump, som man tydligen gör med all ål. För alla som inte vet (de flesta?) vad en sump är så är det ett ämbar av något slag där ålen plaskar omkring i sina egna exkrementer. Efter detta mindre rena bad förflyttas ålen till ett annat kärl som är fyllt med riktigt grovt salt och där simmar den omkring i ungefär fyra timmar då den dör. Vid det här laget har all smuts och yttre slem frätts bort och ålen är vit. Därefter skållas den och hängs upp på tork en timme eller två. Sen är det in i röken. Normalt röker man ål i 65-70 grader, men när man luar höjer man temperaturen till 90. Då steks den i sitt eget ister samtidigt som den röks och får därmed ett frasigt yttre. Så går det till. Djurskyddsmyndigheten någon?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0