Attackerad

Jag satt helt fredligt på min stol och plockade bland mina papper drickandes kaffe när jag plötsligt fann mig bli anfallen. Och ont gjorde det. När getingen hade lämnat min skuldra hämnades jag genom att med ett välriktat stamp ända dess liv. Jag tyckte att det gjorde lite väl ont så jag uppsökte en spegel och kunde konstatera att den jäkeln hade lämnat gadden kvar. Jonas avlägsnade den åt mig. Jag trodde folk var allmänt klena när de gnäller över getingar, men det gör ju faktiskt riktigt förbannat ont. Länge. Jag ska undvika det där i fortsättningen.Mat, toa eller sex. Valet är fritt.

I Expressen har de publicerat resultatet av en undersökning där de tusen holländska deltagarna rangordnar vad de sätter högst värde på. Etta med 88% är toabesök. Vad som är underligare är att andelen som satt sex högst är 21%. Något är lurt. Av flera anledningar.Friskt blandat, hälften vunnet

Det är lunchdags och du tänker "Hmm.. Turkiskt? Buffé?" och tar apostlahästarna till Sultan Palace. Det är ju ännu en halv arbetsdag kvar så det blir vatten eller på sin höjd lättöl till. Framåt kvällen när hungern gör sig påmind igen tänker du "Hmm.. Turkiskt? Buffé?" och satsar än en gång på ett lyckat koncept. Till de från lunchen uppvärmda rätterna, nu prishöjda med tanke på elkostnaden för varmhållningen, dricks kanske öl, vitt eller rött vin. Inte rosé. Insiderinfo (Shitty jobbade där förr) säger nämligen att rosé på denma gourmetkrog betydde fifty rött och fifty vitt vin i karaffen.Debban

Citat från Debban:
"Alltså, måste du sitta här?" Han flyttade sig.
"Det här är fett bra musik om man är fett e-ad."
"Men, han är bara 20." De gick hem tillsammans.Brödbak

Förr bakade jag mycket bröd. Först i mellan- och/eller högstadiet då jag höll familjen med bröd ett år eller två. Främst hönökakor och baps. Det avslutades ganska abrupt med att jag fick en brödbok av pappa när jag fyllde år. Gav ungefär samma effekt som när mamma skulle fylla 30 och farmor tänkte ge henne ett skurset eftersom det saknades ett sådant i vårt hem. Sekunden efter att jag hade hintat om denna plan formligen flög modern ur huset och kom en kort stund senare tillbaka med spann och mopp.

Senare ett tag på Irland när jag hade noll kronor levde jag på foccaccia. När jag lyxade gjorde jag pizzavariant av det. Sen fick jag ett jobb och började leva på godis och pommes frites istället. Och öl. B-vitamin som b-vitamin.

På Smålands började jag igen och den här omgången höll det i sig några år. Inget spännande bröd, typ varianten med 50 g jäst, 5 dl vatten, kanske 1/2 dl matfett av något slag och mjöl av olika slag tills degen kändes ok. Detta fortsatte jag med i Malmö också fram till den dagen då Seb i princip förklarade att han hellre ville ha köpebröd. Efter det fick inte han något bröd av mig inte.

Nu nördar jag mig med surdeg och bakar bröd varje dag. Mina morgnar ser ut som så att jag stiger upp, sätter igång ugnen, slevar upp deg till en eller två större bullar beroende på om jag ska ha till lunchen också, duschar, sätter in brödet i ugnen, klär mig, gör mig vacker om jag orkar, tar ut brödet, tar en bulle i handen att äta på vägen och den eventuellt andra läggs ner i min lunchpåse.

Grundrecept (fått från Tilde vars man jobbar på Wendels):

600 g vatten
12,5 g jäst
300 g surdeg
900 g mjöl
salt

*Blanda hårt ca 10 min. (Jag har inte bättre redskap än degkrokarna till elvispen så jag brukar få hålla på i minst 20 min.) Degen ska hålla när man tar lite mellan fingrarna och sträcker ut den och ha en lite silkglansig yta. Är ganska kletig.
*Jäs 2 h i rumstemperatur eller över natten i kylen.
*Stjälp upp och skär i två delar. Lyft upp på plåt och låt stå ca 15 min.
*Sätt in i ugnen på 300 grader i 10 min. Sänk till 200 och låt stå i 20-30 min till.

Jag brukar göra degen på helgen och ha i kylen och ta deg efter behov. Gräddar då istället i 250 grader tills de låter ihåliga på undersidan. Vatten i ugnen är också bra att ha i en skål eller genom att slänga in lite isbitar som bildar ånga.

Nu baka bröd till farfars 90-årskalas.Kärleksbrev 2

Jag fick ju som sagt ett brev när jag var ute och åt häromdagen. Det hör inte till vanligheterna, men kommer inte heller påverka mitt liv. Annorlunda var det när jag bodde i Lund och ett tag smått levde på pizza, 30 eller om det var 35 kr på Mårtens. Jag har alltid varit väldigt noga med att närvara när det väl har getts föreläsningar så denna dag var jag också i skolan trots att jag kanske inte kände mig hundra. Mitt i fick jag avlägsna mig och gå och kräkas lite. Av någon anledning tog jag bara ett tuggummi och gick in i salen igen efteråt. Fråga mig inte varför. När föreläsningen var slut cyklade jag hemåt, men stannade till på Mårtens och beställde pizza. När jag öppnar locket sen så har jag förutom pizzan också fått en servett med namn, telefonnummer och något meddelande jag inte minns från pizzabagaren. Det påverkade mitt liv för plötsligt tyckte jag att det var väldigt jobbigt att köpa pizza och min konsumtion sjönk något alldeles fantastiskt.

Bättre att inte veta vem avsändaren är får väl vara slutsatsen.Kärleksbrev

Igår fyllde min farfar 90 år. Så jag tog mitt pick och pack och körde vidare till Skillinge efter skolan för att fira honom. Framåt kvällen kom Kerstin, farmor och farfars goda väninna, och vi gick till Hamnkrogen efter ett glas bubbel. Där åt vi middag och hade det trevligt i största allmänhet. Plötsligt kommer så servitrisen fram och har ett brev till mig. På kuvertet står "Unescpected". Felstavningen gör att vi omedelbart kan utesluta att avsändaren hade engelska som modersmål. Annars var brevet som följer:

"I was sitting quietly having a beer, just relaxinf, - and I saw you -
   I couldn't present myself although I wanted to, so I decided to write this instead and ask the waitress to deliver it to you.
   A well meaning, polite and well travelled cosmopolitan man, offering dinner, interesting conversation and friendship, next thursday, here kl. 19.00.
   At the very least we may become friends, sincerely
             Paul.
P.S Unorthodox? yes, but very very romantic.
P.P.S. Om du skulle vilja prata svenska, är det ingen problem als! p."

Tyvärr lämnade denne okände Paul ingen öppning för ett svar så han får nog sitta där och vänta förgäves.

Dipbad

Igår pratade jag med en kille på min kurs, Kristian, om vad man skulle göra om man vann 20 miljoner. Ett återkommande samtalsämne, särskilt på lördagar när Cissi och jag sitter bänkade framför dragningen. Jag körde mina gamla vanliga om kläder, kanske ett litet hus på Sofielund, lämna bort katterna för bad och kloklippning etc. Kristian hade en helt annan dröm, som han hade filat på länge. Han skulle fylla en simbassäng med lökdip. Frågan var dock om det funkade att simma i gräddfil, annars fick han blanda den med filmjölk istället. Innan han hoppade ner i sitt bad (bomben?) skulle han raka hela kroppen, duscha, klä på sig badbyxor och badmössa. Efteråt sträcka sig mot chipsskålen och dippa lite. Han hade också räknat på vad kalaset skulle kosta och kommit fram till en summa om 30.000 kr. Jag tror att hans dröm är betydligt mer lättåtkomlig än han verkar ha förstått. Börja jobba unge man så ska du se att du snart kan få små lökbitar i näsan vid morgondoppet!Tre

Så, vad gör man på skrivarlinjen? Man delas upp i grupper om tre, skickas ut på gården att hämta in tre saker (coop-påse med tomburkar, cykelställ, en näve klöver), argumenterar för sina val, skriver en gemensam dikt om dem:

Det kom en bonnlurk
tömmandes en ölburk
Kooperativ känsla
på de där burkarna
Bär på en kollektiv upplevelse
att tömmas

Han stal cykeln ur sitt ställ
vinglade hemåt som i en karusell
På måndagen kom elefanterna
på tisdagen var alla fyrklöver plockade
Ölen uppdrucken

Utanför huset han somnade
på klöverbädden han domnadeBurka?

I Sydsvenskan idag skriver Claes Fürstenberg om ett från Konservatives håll föreslaget förbud mot burka utanför hemmet. Över 50% av väljarna är för ett sådant förslag som lyckligtvis inte verkar kunna genomföras utan att göra genomgripande förändringar i grundlagen gällande mänskliga fri- och rättigheter. I argumentet att klädedräkten är ett uttryck för kvinnoförtryck må det ligga en hel del, men frågan är om ett förbud verkligen skulle vara lösningen. Är det isf inte troligare att resultatet blir att de kvinnor som av sina män nu påbjuds att bära burka vid ett införande av förbud istället skulle förbjudas att lämna hemmet? För de 50-100 kvinnor som denna fråga berör i Danmark är nog valet mellan att kunna röra sig fritt i samhället, visserligen iklädda burka, och att vara fast i sina hem enkelt.Människohandel

Cissi brukar vara en hyvens dam. Inte alltid. I fredags i kön till Debban sålde hon mig till tre 18-åringar för en cigg. 2,50 kr var alltså mitt värde. Jag tyckte inte det var riktigt ok, men så var det iaf. Sen ville de inte ha mig ändå eftersom jag har katter. Så jag var inte ens värd den ringa summan. Måste jobba på det.Att curla in människofientligheten

Om tre veckor är det val i Norge och som det ser ut nu står det lika mellan blocken. Fremskrittspartiet kan därmed få en avgörande roll i valresultatet. Det är bara att hoppas att ingen vill ta i dem med tång. Hur det går i valet där är i allra högsta grad intressant för hur det om ett år kan komma se ut i Sverige. Kan SD komma in i riksdagen? Kommer de isf att tillåtas få en vågmästarroll i besluten?

I Danmark siktar Kjærsgaard på att bli kulturminister. Hennes föreställning om kultur är Mohammedteckningar och nationalromantik i olika former. Frågan är hur hon ska hantera nationalskalder- och profiler som H.C. Andersen och Georg Brandes isf? De ville ju allt annat än att cementera in Danmark till det lilla från världen avskilda örike som hon önskar. Så påpekas också i en debattartikel i Politiken idag. När Danmark så ofta visar upp en bild av främlingsfientlighet är det glädjande att se att vad som snarast kan liknas vid ett antirasistiskt manifest får så stort utrymme i en rikstäckande dagstidning. Alltid något.

Förra sommaren när Blem och jag var ute i Köpenhamn träffade vi en man i 35-årsåldern av chilenskt ursprung. Han menade på att det var bra att Dansk Folkeparti och Kjærsgaard fanns så att man kunde mötas i mitten. Det är sådant resonemang som sopar vägen framför människofientliga partier som ovanstående och ger dem frisedel in i parlamenten.Tillägg

Det där att män kanske skulle börja testa sig lika ofta som tjejer var naturligtvis ett skämt. Det förstår vi ju alla att det aldrig kommer hända. Åtminstone såvida det inte blir lag på det. Eller samhället blir jämställt. Som sagt: kommer aldrig hända.Manliga könssjukdomar

I DN skriver de att män mellan 16 och 30 ser "[k]lamydia och kondylom som skrytfaktorer och tecken på manlighet". Först och främst: vårtor. Är det de övriga utväxterna män har i skrevet som gör att det ses som något positivt? Kanske de tänker att vårtorna gör dem lite större? Eller att de kan köpa billiga kondomer på apoteket istället för knottriga? Nej, det sista kan inte stämma. De tycker ju uppenbarligen att oskyddat är bättre ur ett sjukdomsperspektiv.


En positiv sak iaf: Om det är manligt att samla på sig könssjukdomar kanske fler män testar sig oftare, kanske till och med lika ofta som tjejer! Då lär statistiken stiga i höjden och de blir manliga som få. Vem vet kanske fertiliteten i befolkningen ökar också. Det borde vara manligare.Huvud eller mage?

Mellan alla flikar med olika skrivare (är trött på att inte kunna skriva ut på min icke-mac-kompatibla sådana) skymtade en bild på Bolt förbi på Sydsvenskan. Och jag tyckte att hans huvud såg ut som en mage med örat som navel. Vid tre tillfällen. Sen såg jag att det var ett huvud. Kanske man borde kolla synen ändå.


Ledig litegrann

Igår hängdes det i bluestältet en stor del av kvällen. Blir så när det ska spanas på bandmedlemmar. En fantastisk fördel var tillgången på bordsplatser. Mer negativt var kisslukten från buskaget bredvid. Varför kissa där när det finns toaletter bredvid? Med dusch dessutom om man skulle känna sig lite ofräsch.


Annars har jag idag haft min hittills enda lediga heldag i solen. Åtta och en halv timmar på ett blåsigt, men soligt Kallis. Så nu kan jag plocka bort en bok från nattduksbordet. Tanten med bara ett bröst var där i vanlig ordning. Samtidigt som jag fick syn på henne gick jag förbi en ung kvinna med silikonbröst och jag förstår det alltså inte. De var inte absurt stora eller så, men den där kantigheten de alltid verkar ha i liggande tillstånd. Nein, nicht für mich. Föredrar helt enkelt att vara snygg.Kisserier

I Örebro är pissoarer gratis, men toaletter kostar en femma. Argumenten är att "urinoarerna undanröjer problemet med att män urinerar offentligt" och att "toaletterna skulle förstöras om de var gratis att använda". Slutsatser man därmed kan dra är alltså:
1. I Örebro kostar det 5 kr om man vill vandalisera kommunala toaletter. Kan ju bli svårt att hosta upp om det är ens mål.
2. Män inte följer lagen, därför får de kissa gratis. Kvinnor följer lagen, därför måste de betala för att kissa.100%

Nu är översättningen klar. Och imorgon ska det bli varmt och sol. Då hittas jag troligen med en bok i handen och musik i öronen i Västra Hamnen eller på Kallis. Idag kanske fixa den där e-legitimationen så man kan få csn en termin till.

Malmöfestivalen har som sagt kantats av felval: Nour isf Miss Li, Krunegård isf Maggio, Mff isf Anna Järvinen. Igår stod valet mellan att göra klart översättningen eller gå på A Camp. Egentligen hade jag kunnat kombinera de två med tanke på ljudvolymen. Hade bara varit att sätta sig på balkongen. Jag valde iaf det senare och det visade sig vara rätt gjort. Nina Persson verkade dock ha fått en släng av minigrisen där hon stod och snörvlade med feberglansiga ögon och sprucken röst. Lite roligt när hon gjorde klart för bandet att de skulle korta Stronger Than Jesus genom den klassiska halshuggningsrörelsen. Otur att hon zoomades in just då bara. För henne.Jäst fisk

Helt plötsligt kände jag för att äta surströmming. Det är ganska underligt eftersom jag inte har någon förkärlek till de jästa små sillarna. När folk talar lyriskt om denna rätt är det alltid tillbehören som det oreras om. Och ja, dem är det inget fel på. Det är mer fisken som är lite väl menlös. Småsalt och smakar inte så mycket. Definitivt inte så mycket som dess doft lovar iaf. Ändå känner jag för det. Så om någon ska öppna en burk och detta sker utomhus kan jag tänka mig att bjuda in mig själv. Man är väl svensk eller något.Missnöje

Ikväll gick jag och såg Nour på Moriskan. Henne har jag inte sett sen jag var på storslagen biopremiär i Eslöv för fyra år sen. Den stora tilldragelsen var den välkända filmen Vem är du? (2,2/10 på imdb). På det stora hela föredrar jag nog c-skräckrullen. Men det är jag. Hon har sina poänger, men de gör sig bättre i debattartikelformat om man frågar mig.

Efter en öl på Möllan spatserade Cissi och jag till Krunegård. Det är alltid tråkigt när uphovsmakare till musik man gillar är fula. Så vi ställde oss långt bak och hoppades att det skulle ge honom illusion av snygghet. Det gjorde det också. När vi blinkade.Mosvagga

Det är i vanliga fall inte att rekommendera att inmundiga drinkar, snaps, bubbel och öl kvällen innan man ska jobba. Igår fanns det inte så mycket val. Åtminstone inte ölen när Embassy spelade. Dillen kommenterade deras stil som "Hörby på 90-talet". Jag undrade i vanlig ordning varför jag kände igen så mycket folk utan att kunna placera dem. Lisa menade att jag varit för mycket på Debban.

Av någon anledning var den uppenbara sömnbristen inte något problem idag. Kan ha haft att göra med att det knappt var något folk i kafét på hela dagen. En kvinna i 40-årsåldern som kände sig lite hipp i sin långa, rosa Odd Molly-kofta förklarade att hon förutsatte att alla kakor var bakade idag. Lena gjorde en insats och påpekade att då hade vi varit tvungna att baka hela natten. Inte så troligt. En man i samma sällskap som gnällkärringen försökte senare sätta dit Lena genom att påpeka att något jag inte minns vad det var inte växer i Sverige och därför inte var ekologiskt. Folk är konstiga och okunniga. Med sådana kunder är det bra att man kan göra annat som inte inbegriper konstant kundkontakt. Jag gjorde äppelmos. Då använder man en mosvagga.

Kattungsporr

Tydligen är katter värsta porrgalningarna. En stackars man i Florida har fått skulden för hans katts stora intresse för barnpornografi. Det underliga är att det är människor katten tydligen intresserat sig för. Om det varit kattporr eller kattungsporr (vet inte om det anses ok i kattvärlden dock) hade jag förstått det lite bättre. Å andra sidan, om det finns människor som tänder på djur så borde det finnas djur som blir kåta av människor. Inte min grej dock.Handikappvecka

Igår tog Fritte och jag sydkusten ner en sväng mot Österlen med stopp i metropoler som Skurup, Abbekås och Kåseberga. Vi konstaterade ganska snart att det måste vara handikappvecka med tanke på alla kryckor, käppar, rullstolar och diverse andra hjälpmedel folk hade med sig. Jag skulle personligen kanske inte välja att trava upp till Ale Stenar med kryckor, men det är så olika. Det här med handikappvecka var naturligtvis bara en teori vi hade. Nu har jag dock fått det bekräftat med tanke på att det tydligen är vänsterhäntas dag idag.Kunglig suck av lättnad

Denna vecka har firats att man nu slipper ens fundera över att gifta sig med varedera Madeleine eller Jonas. Det gjordes med räkor, ostpaj och bubbel i Sillen och Dillens regi. Det har ju annars varit ett ångestladdat ämne. Tänk ifall man en dag stod där och tvingades uppför altaret med en av dem vid sin sida. Hade onekligen varit lite jobbigt. Inte bara för att man skulle tvingas till kyrkligt bröllop och vara tvungen att påstå att man skulle dela glädje och sorg och döden skiljer oss åt etc, utan kanske mest för att man inför ett med största sannolikhet stort pressuppbåd inte skulle ha annat val än att säga att man skulle vara denna person trogen. Och det skulle inte jag vilja. Inte om det var med någon av dem jag skulle gifta mig med. Så det är skönt att man slipper fundera över det längre.

Saltad choklad

När Blem var över på middag för en vecka sen nåt hade hon med sig mörk choklad med havssaltkristaller. I en paus från relationspedagogiska metoder hittade jag idag vad som var kvar av den i köksskåpet. Själva chokladen är inte särskilt spännande, Lindt, men saltet är super! Det är som när jag äter chokladglass med popcorn, perfekt kombination. Sältan, sötman, kylan, värmen, helt enkelt fantastiskt.Rätt åt en

Ibland finns det rättvisa. Ibland känns det som att HIV faktiskt är Guds straff.Öppet mål

Att säga att "man blir man av att göra lumpen" är oerhört korkat om man vill vinna en diskussion. Det hade en del missat i lördags när jag var på inflyttningsfest. Det var trevligt annars även om den återkommande diskussionen om två mäns kukstorlek bland några av tjejerna var ganska uttröttande. Särskilt som den endast byggde på lösa rykten. Och ingen annan visste vilka personerna var.

När jag småsprang till bussen sen var det ett par i 25-30-årsåldern som också skulle med. Killen var förhållandevis nykter, i synnerhet i jämförelse med flickvännen som inte kunde stå upp utan hjälp. Klockan var tio över tolv. De blev mot all förmodan påsläppta på bussen utan protester, men stannade inte många hållplatser innan hon inte klarade det längre. Ovanligt med det beteendet efter att man lämnat tonåren. Inget jag heller eftersträvar. Konstigt nog.Järn-Henrik

Min morbror har en vän. Denne man i gissningsvis 45-årsåldern är från någon skånsk håla, kanske Trelle. Han gjorde ett gediget intryck på mig, Fulle och Lisa när vi var med och firade Johans 23-årsdag förra året. Lite för full, lite för ful, lite för korkad, lite för lättlurad, lite för annorlunda oss helt enkelt. Då hade vi ett rotationsschema så att ingen skulle behöva sitta bredvid honom alltför länge med tanke på hans tendens att gärna sitta lite för nära, vara lite för närgången rent generellt, vara lite för jobbig helt enkelt. Vid tillfället lurade vi i honom att Fulle gjort sin dåvarande på smällen och att hon var ute med sina vänner och att hon skulle möta upp senare. Efter alldeles för kort tid var han också övertygad om att hon gjorde rätt i att passa på att röka och supa nu innan barnet kom, för sen skulle det ju vara för sent. Intelligent man. Johan fick nog reda ut en del med honom i efterhand.

Sedan denna minnesvärda kväll har han varit ett återkommande skämt och ikväll när Johan fyllde ett år till var han där. Dessvärre/bättre satt han för långt ifrån oss för att situationen skulle kunna upprepas. Glatt drack han blå fisken iaf. Annars gick diskussionerna före och under kvällen om vem som skulle få lyckträffen att ligga med honom. Jag och Fulle kom fram till att Lisa var bäst. Man vill ju inte ha in vem som i familjen. Nu lämnade jag tillställningen för tidigt för att veta hur det hela avlöpte vad gäller honom, men Fulle får uppdatera mig.

Vara snygg på stranden

Jag är dålig på att följa en del trender har jag märkt. Förra året missade jag helt att man tydligen skulle ha silikontuttar för att hänga på djuphavsbadet. I år hade jag inte uppmärksammat att det hetaste just nu är att ha bikinitrosor som börjar precis ca tre centimeter ner från början på det bortrakade könshåret. Jag är så ute.Nakenhet

Alexander Skarsgård berättar för Expressen att han inte har några problem med att vara naken. Det har inte jag heller. Eller jo, beroende på med vem skulle det kunna vara ett problem. Jag kan komma på många med vilka det skulle kännas mindre bekvämt. Men själva nakenheten, vari skulle problemet ligga?


Lite klen

När jag öppnar munnen låter det som att jag har kedjerökt cigaretter konstant i fyra dygn. Det har jag inte. Som tur är finns det te, citron och honung i mina skåp så kraxandet ska väl upphöra. Annars matchar jag ju Nymfens spruckna stämma ganska väl.

En gång när jag hade halsfluss på Irland och antibiotikan inte hjälpte (resistenta bakterier verkar gilla mig) vägrade de skriva ut annan medicin åt mig med argumentet att jag redan hade fått så mycket antibiotika under hösten. Undersökningsrummet hade för övrigt en tjock, luddig, blå heltäckningsmatta, torkade blommor på väggarna och en stor spegel med guldram bredvid sängen som fungerade som brits. En helt vanlig vårdcentral i Waterford helt enkelt. Så det kanske inte var så underligt att de var restriktiva med att bota min fluss. Jag bokade om mitt flyg och åkte hem en vecka tidigt till jul istället och fick kapslar att ta tre gånger om dagen i två veckor. På Södervärn tyckte de att det var värt med antibiotika. Det är så olika.RSS 2.0