Att curla in människofientligheten

Om tre veckor är det val i Norge och som det ser ut nu står det lika mellan blocken. Fremskrittspartiet kan därmed få en avgörande roll i valresultatet. Det är bara att hoppas att ingen vill ta i dem med tång. Hur det går i valet där är i allra högsta grad intressant för hur det om ett år kan komma se ut i Sverige. Kan SD komma in i riksdagen? Kommer de isf att tillåtas få en vågmästarroll i besluten?

I Danmark siktar Kjærsgaard på att bli kulturminister. Hennes föreställning om kultur är Mohammedteckningar och nationalromantik i olika former. Frågan är hur hon ska hantera nationalskalder- och profiler som H.C. Andersen och Georg Brandes isf? De ville ju allt annat än att cementera in Danmark till det lilla från världen avskilda örike som hon önskar. Så påpekas också i en debattartikel i Politiken idag. När Danmark så ofta visar upp en bild av främlingsfientlighet är det glädjande att se att vad som snarast kan liknas vid ett antirasistiskt manifest får så stort utrymme i en rikstäckande dagstidning. Alltid något.

Förra sommaren när Blem och jag var ute i Köpenhamn träffade vi en man i 35-årsåldern av chilenskt ursprung. Han menade på att det var bra att Dansk Folkeparti och Kjærsgaard fanns så att man kunde mötas i mitten. Det är sådant resonemang som sopar vägen framför människofientliga partier som ovanstående och ger dem frisedel in i parlamenten.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0