Det här med människovärde

Jag läser tidningen i sängen på morgonen och förundras än en gång över hur accepterad åldersdiskrimineringen är. I egenskap av ung är du värd mindre är andemeningen i SHR:s och Svenskt Näringsliv senaste lobbying. Svenskt Näringsliv lyckades fint med industrin där vuxna ska ha lägre lön i egenskap av att de ännu inte fyllt 25. Nu vill SHR göra samma sak för restaurangbranschen som redan är så subventionerad att det blir löjligt. Men det är klart att  vem behöver pengar när man ska bygga ett liv? Det måste vi väl förstå. Att det i industrin dessutom kallas ungdomslöner är ett rent rättfärdigande i form av totalt förminskande av dessa personers status som vuxna från deras sida.

"Ja, men jag är över 18, jag är vuxen, kan jag inte få behandlas som det?"

Nej nej nej. Helt fel. Numera är man ungdom tills man är 25. Så du kan gott leva på en låtsaslön och bo i ditt kyffe till lägenhet och drömma om dagen när du fyller 25 och får kicken. Men på din finfina lön på 13 500 i månaden FÖRE skatt har du väl ändå sparat ihop pengar nog att klara dig ett tag? Jag menar, det är väl ändå inte så att du har lyckats få ett förstahandskontrakt med den lönen så du bor ju kvar hos dina föräldrar och kan säkert ha sparat ihop en slant därigenom. För a-kassa lär du ju inte ha betalt in till. Det är dels väldigt dyrt i utsatta branscher  eftersom vi har ett system som bara går ut på solidaritet inom den egna gruppen och ingen annan, dels är det inte lönt eftersom du ändå kommer att bli nekad ändå med tanke på alla korttidsanställningar du inte fått ordentliga papper från. Timanställningar "för ungdomar vill ha flexibilitet" så att de inte har några rättigheter i samhället. Ja så är det ju. Det har jag hört alliansen säga så många gånger att det måste vara sant. För vem vill ha t ex föräldrapenning om man skaffar ungar? Överskattat. Gör som flera av mina vänner gjort istället, börja plugga och ta studiemedel, det ger mer pengar ut än föräldrapenningen om du saknar en dag i villkoret. För det kommer du att göra med dina timanställningar med glapp emellan.

Om du när du ska fylla 25 haft turen att komma upp i villkoret trots allt och tänker att det kan vara ett bra läge att skaffa en unge när du ändå är arbetslös kan du se fram emot politikernas fördömanden för att du inte gjort det tidigare. För du belastar sjukvården när du är äldre genom risk för fler komplikationer och vem vet, det kanske inte funkar för dig direkt och du måste få hjälp. För politikerna har gjort allt de kunnat för dig. De såg till att arbetsgivarna kunde anställa dig genom att ge dig en lön du inte kunde leva på, att du fick jobba hårt och säkert har lite härliga ryggproblem efter allt bärande genom åren. Det är dåligt av dig att du inte betalat tillbaka i tid och nu bara kostar en massa pengar. För jäkligt av dig. Varför gick du t ex inte på gym och tränade upp ryggen? För dyrt? Lite ansvar för sin egen kropp måste man ta.

Så jag tycker att det är ett fantastiskt fint initiativ av SHR att vilja sänka människor och öka klyftorna ytterligare i samhället. Det är vackert. Och glöm inte hur många pengar du betalat in till din pension genom att jobba för slavlön.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0