Abort och missfall som mord

Jag har intrycket av att abortmotståndet ökar i världen. Inga siffror eller egentliga belägg. I de svenska tidningarna skrivs debattinlägg mot fri abort  på ledarsidorna och krönikor utan belagd statistik publiceras utan egentlig granskning. Det mest skrämmande är att även de som säger sig vara för fri abort talar om att begränsa rätten. Man har därmed vänt på retoriken genom att hävda sig vara på kvinnornas sida samtidigt som man skuldbelägger gång på gång. Detta är inget nytt, diskussionen återkommer gång på gång, med en viss tids mellanrum. Och det är det inget fel i.

Att avsluta en graviditet är inget som någon rimligtvis gör lättvindigt. Ingen jag känner har tyckt att det varit ett enkelt beslut. Kanske inte svårt att fatta, men svårt att hantera. Både för män och kvinnor. Från abortmotståndarnas/-inskränkarnas sida läggs det ofta fram som att det används som en preventivmetod. Det är bara naivt, korkat och i slutändan människofientligt.
Jag förstår problematiken i att det finns fall där man räddat barn som varit väldigt nära i samma vecka som foster som aborterats. Naturligtvis. Det viktiga där är dock att de aborter som genomförs så sent i regel görs på grund av allvarliga skador på fostret eller på grund av fara för kvinnans liv. Det finns inget självändamål i att låta en graviditet fortskrida när man vet att barnet inte kommer att överleva, bara en utdragen plåga.
I USA nu läser jag på DN att kvinnor anklagas för mord efter missfall. Abortmotståndet har alltid haft ett starkt fäste där och att man nu gått vidare till att fortsatt försöka låsa in kvinnan i ett fack där allt hon gör under en graviditet kan bestraffas är en logisk följd. I Alabama, en delstat där abort är tillåtet, är en kvinna åtalad för mord på sitt ofödda barn. Ett barn med Down's syndrom som hon inte ville abortera, men som dog i magen. Anledningen där är att hon, vilket hon förnekar, ska ha tagit metamfetamin under graviditeten. En annan kvinna är åtalad för mord och fostermord efter att ha försökt ta livet av sig, misslyckats och senare fött ett barn som dog några efter förlossningen.
Ett av skälen till att kvinnorna kan åtalas är lagstiftning som finns för att ge ett förstärkt skydd mot framför allt misshandlande män under graviditeten, men också för att skydda barn mot inhalering av ångor vid tillverkning av droger. Och nu används lagarna mot kvinnor i syfte att skydda foster som man ändå inte kan veta med säkerhet, för det kan man aldrig veta, skulle ha överlevt en graviditet. Kvinnorna blir alltså enbart behållare för foster under sin graviditet. Frågan är var gränsen senare ska gå då. Är det misshandel att befinna sig i en gatumiljö med höga halter avgaser? Att äta mat som inte är optimal för fostret? Att röra sig för mycket eller för lite? Om man börjar tumma på gränserna riskerar det att sluta in absurdum. I vad jag anser vara in absurdum, att kvinnor fråntas rätten att förutom att vara kvinnor också vara människor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0