Lön enligt SACO

Det är den 8:e mars, alltså kvinnodagen. Det är också, specifikt för detta år, fettisdagen och, inte specifikt för detta år, Ninnis födelsedag.

Jag läste ett intressant debattinlägg från SACO på DN igår. Det gick ut på att kvinnor i regel tjänar på individuell lönesättning med årliga lönesamtal i motsats till kollektiva höjningar. Föreställningen om att kvinnor är dåliga på att förhandla menar de därmed inte stämmer. De lutar sig mot löneenkäter de har genomfört hos sina medlemmar som visar att kvinnor som förhandlar individuellt har 2 % högre lön än de kvinnor som inte gör det. Vad gällde männen hade de inget statistiskt säkerställt material som visade på någon skillnad mellan kollektiv och individuell förhandling.

Varför de anser att individuell lönesättning hjälper jämställdheten är att män, som i regel får högre ingångslön både eftersom de begär det och eftersom arbetsgivaren erbjuder det, därmed inte gynnas av statistisk diskriminering. Intressanta tankar. Vad jag saknar är dock en större inblick i statistiken. Hur stor är skillnaden i lönehöjning mellan män och kvinnor vid individuell förhandling? Förhandlar kvinnorna ikapp männen eller drar de ifrån ändå? Vad ligger den procentuella skillnaden på där? Jag vill veta!



Kommentarer
Postat av: Anna Ekström

Här finns rapporten: Om du vill veta mer, så kolla med rapportförfattarna! http://saco.se/templates/Article.aspx?id=12581&epslanguage=SV

2011-03-09 @ 07:26:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0